Lanserer miljøvennlige spiker av tre - Norges Skogeierforbund
Hopp til innholdet arrow_downward
Redaksjonen Skog

Lanserer miljøvennlige spiker av tre

«Like materialer leker best» skriver selskapet Motek AS i sin pressemelding i forbindelse med at de nå introduserer spiker laget av tre i det norske markedet.

Av: Åsmund Lang
access_time Publisert

Trespikerne, som har fått navnet LignoLoc Wooden Nails, skal brukes sammen med en spesiell spikerpistol «Fasco F44AC». Konseptet introduseres nå i det norske markedet av importøren Motek AS.

Trepsikerne, som produseres og selges av det østeriske selskapet Beck Fastener Group, lages av krysslaminert bøk – som er et svært hardt tremateriale. Under produksjonen kuttes trevirket i riktig fiberretning, før de blir tilsatt oppvarmet kvae og deretter presset sammen, slik at de elastiske trecellene kommer under press.

Ifølge pressemeldingen fra Motek kan det å bruke spiker laget av tre for å feste treverk kanskje virke litt merkelig, men det venter noen spennende oppdagelser for den som vil prøve, lover de.

Slik ser spikeren ut når den er skutt inn i tre. Legg merke til kvaen som er presset ut og beskytter spikeren.

Tre inneholder som kjent stoffet lignin, som gjør at når trespikeren skytes inn i treverket med høy hastighet, så vil varmeutviklingen få ligninet og trespikeren til å sveise seg sammen med trematerialet det festes i, og gi minst like god holdbarhet som ved bruk av «vanlig stål-spiker».

I tillegg til at trespikerne med andre ord får en solid sveiseeffekt i festet av trematerialer, er trespikerne også miljøvennlig når man regner CO2-utsipp i forhold til spiker i stål.

– Trespikeren binder i seg selv mer CO2 enn det som går med til å produsere den, skriver Motek i sin pressemelding.

En tredje fordel er at trespikeren ikke kan ruste, siden den ikke inneholder metall. Motek skriver at de ser for seg flere aktuelle bruksområder for LognoLoc innendørs, blant annet ved montering av panel og kryssfiner, samt steder hvor man ikke kan eller har anledning til å bruke metall festemidler, for eksempel i svømmehaller og andre fuktige områder. – Vi oppdager stadig flere bruksområder og det er stor begeistring i markedet ved å konstruere helt i tre, skriver Motek i sin pressemelding.

Spikeren varmes opp til 200 grader på grunn av friksjonen, slik at den sveises fast til trevirket.