Norges første sagbruk med røntgensyn - Norges Skogeierforbund
Hopp til innholdet arrow_downward
Redaksjonen Skog

Norges første sagbruk med røntgensyn

Moelven Våler er først ute i Norge med røntgensortering av tømmerstokkene. Det gir sagbruket en unik innsikt i hva tømmeret passer best til, skriver selskapet i en pressemelding.

Av: Åsmund Lang
access_time Publisert

‐ Akkurat nå er vi det sagbruket i Norge som kjenner tømmerstokkene våre best. Nå kan vi kan sage tømmeret til det det egner seg best for. Da reduserer vi også svinn og utnytter naturressursen vår til det fulle. Det er bærekraft i praksis, sier direktør Knut Berg ved Moelven Våler AS på Braskereidfoss, via pressemeldingen.

Den nye tømmersorteringslinja hos Moelven Våler er den første i landet som har røntgenskanning og en 3D-ramme. Disse sørger for at sagbruket får en helt unik innsikt i hva som skjuler seg under barken.

Gjennom røntgenskanningen får sagbruket blant annet informasjon om kvistenes plassering og størrelse, andel kjerneved og stokkens tetthet. Dette er informasjon som brukes til å sortere stokkene, slik at tømmeret utnyttes på en best mulig måte videre i foredlingen.

Moelven Våler er først ute i Norge med røntgensortering av tømmerstokkene. Det gir sagbruket en unik innsikt i hva tømmeret passer best til.

I disse dager gjennomføres de siste testene av den nye tømmersorteringen ved Norges største sagbruk, og anlegget er bare noen få tømmerstokker fra å kunne erklære full drift. Investeringen har en ramme på 58 millioner kroner, og har fått støtte av Innovasjon Norge. Norwegian Wood Cluster har også vært involvert i prosjektet.

‐ Det er selvsagt stas å være først ute i Norge med en slik modernisering. I 2019 fyller sagbruket 100 år, og dette er en investering som setter en ny standard for sagbruk i mange tiår framover, sier Berg.
‐ Moelven viser her med tydelighet at de går foran for å modernisere og videreutvikle bransjen med konkrete løsninger. Dette prosjektet har et viktig bærekraftig aspekt, samt at det også styrker verdiskapningen fra norske fornybare ressurser, sier rådgiver Per Ottar Walderhaug fra Innovasjon Norge Innlandet.