Slik feller du trær - Norges Skogeierforbund
Hopp til innholdet arrow_downward
Redaksjonen Skog

Slik feller du trær

I teksten under får du ti gode tips som kan sikre kroppen og ikke minst gjøre deg mindre sliten når kvelden kommer.

Av: Roar Ree Kirkevold
access_time Publisert

Magasinet Skog leses av 77 000 norske skogeiere. Nylig produserte vi fire artikler som tar for seg ulike sider ved det å bruke motorsag.

I hver av de fire kapitlene hadde vi plukket ut en skogkursinstruktør som ga tips om et fast tema.

Først ute er Åsmund Grønning fra Nes i Hallingdal. Her gir han deg ti meget gode råd for felling av trær. Det gjelder jo å få treet trygt ned akkurat i den retningen du har planlagt.

‐ Ikke tenk på tiden du bruker når du hogger tømmer med motorsag. Effektiviteten kommer automatisk med treningen. Øv inn gode vaner, ellers blir de lett til uvaner.

Stødig start av sagen er viktig.

Her er Åsmund Grønnings ti beste tips til felling av trær:

1: Bruk 15 sekunder til å bedømme treet fra litt avstand før du feller det. Ikke helt inntil rota, for da mister du referansen rundt. Finn ut hvordan du kan felle treet og hvordan du skal aptere det (dele det opp) før du setter i gang.

2: Intet tre er for lite for felleskår. Det er på de små trærne at uhellet ofte skjer. På de store, er du automatisk mer fokusert.

Også små trær bør få felleskår.

3: Rydd rundt treet du skal felle og der det skal falle. Alt blir sikrere og ikke minst mer effektivt når du kan bevege deg.

4: De fleste motorsager har en siktelinje i dekslet. Bruk den når du skjærer felleskåret. Ned først, så inn. Vinkelen mellom bør være mellom 70 og 90 grader. Bredden på felleskåret innerst i vinkelen skal være 1/3-del av treets diameter i brysthøyde. Det du setter igjen mellom felleskåret og hovedskjæret, heter brytekant. Den skal være ti, maks femten, prosent av treets diameter i brysthøyde. Er treet 30 centimeter, skal brytekanten være tre. Ideelt skal den bryte av rett før treet når bakken. Det gir maksimal styring. En brytekant som ikke ryker av, gir økt fare for at treet sprekker. Det er i bunnstokken, pengene ofte ligger

Du må ha klar fluktvei rundt treet som du skal felle. Ta deg tid til å rydde godt.

5: Når du skjærer hovedskjæret, så ikke stikk tuppen på saga inn. Da kan den hogge tilbake. Skjær heller ikke sverdet helt inn. Har du noen centimeter igjen på utsiden, så vet du retningen i forhold til felleskjæret. Brytekanten skal være rett når du bedømmer stubben.

Bruk ikke tuppen på sverdet. Da kan sagen slå tilbake og skade deg.
Brukt siktelinjene på sagen. Da øker presisjonen betydelig.

6: Bruk alltid fellespett eller brytejern. Da unngår du ofte at treet «setter seg» og kiler saga fast. Slikt tar unødig tid, og er potensielt farlig fordi du kanskje må bort til vinsjen og hente wiren. Må du likevel, så hold øye med treet og gå ikke der du forventet at treet skulle falle.

Husker du fra skoledagene?
Kraft gange arm er lik store krefter.

7: Tenk på kroppen, ikke redskapen. Stå bredbent, så blir du støere og du kan fordele vekten pluss løfte med beina og ikke ryggen. Bruk hele bøylen til venstrehånda. Hele bøylen er din og ment til å brukes.

Litt avstand mellom vernestøvlene gjør at du står stødigere.

8: Når treet faller, så gå to skritt skrått bakover. Hvis rota av en eller annen grunn skulle slå opp, bør du holde haka di unna. Det er sjeldent at den slår både sideveis og bakover. Derfor fjerner du deg skrått.

Du må inntil treet når du feller det, men når det faller, skal du trekke deg på skrå bakover.

9: Ikke stress. Vær fokusert på alle detaljene til de har blitt vaner. Om du taper ti sekunder på hvert tre, så har du tjent det inn igjen mange ganger hvis du unngår å felle ett eneste tre feil vei i løpet av en arbeidsdag. Hurtigheten på arbeidet ditt kommer automatisk med øvelse.

Ta den tiden du behøver. Hastighet kommer med trening. Og… skogsarbeid skal være til glede!

10: Det er fint om du ikke er så fysisk sterk. Da må du lære teknikk og ikke bare kjøre på.

Teknikk og smarte arbeidsrutiner kompenserer for noe manglende muskelmasse.