Snøen laver ned - Norges Skogeierforbund
Hopp til innholdet arrow_downward
Redaksjonen Skog

Snøen laver ned

Det er ventet store mengder tung og våt snø flere steder i landet de kommende dagene. Det kan være skummelt for skogen. Allerede har flere områder opplevd mye snøbrekk.

Av: Roar Ree Kirkevold
access_time Publisert

Ole Vollaug på Maura ved Gardermoen forteller at han aldri har sett så store skader på egen skog i de femti årene han har drevet.

Selv om det ikke var vind, knakk et stort antall trær. Granene veltet med rot og alt på grunn av manglende tele, mens de sprøere furuene knakk på midten.

Bent Smukkestad er skogbruksleder i Viken Skog. Ute i den fint skjøttede skogen til Vollaug, måtte også han bare konstantere at skaden allerede hadde skjedd, og at jobben nå var å få ut de trærne som ville tiltrekke seg barkbiller.

Smukkestad sier at tidlig nok ungskogpleie, gjerne i flere omganger, og at skogeierne passer på at trærne som de satser på har jevne kroner. Det skal lite til før vektforskjellen gjør at treet knekker.

– Jeg tror tapet ble på rundt én kubikkmeter tømmer per dekar i et 500 dekar skog som ble plantet etter de voldsomme barkbilleangrepene på 1970-tallet, sier Ole Vollaug. Han har allerede ryddet skogsbilveiene slik at han kommer tidligere inn til våren.