Tre er sterkest - Norges Skogeierforbund
Hopp til innholdet arrow_downward
Redaksjonen Skog

Tre er sterkest

Edderkoppsilke har frem til i dag blitt vurdert som verdens sterkeste biomateriale. Det svenske forskningsinstituttet RISE viser at en tynn tråd spunnet av nanocellulose er enda sterkere, noe som åpner mange nye muligheter.

Av: Gina Aakre
access_time Publisert

Nylig ble Karl Håkansson, ved RISE, hedret med den europeiske utmerkelsen Blue Sky Young Researchers Innovation Award for sin forskning på nanoteknologi.

Håkansson har sammen med kollegaer ved RISE og Kungliga Tekniska Högskolan utviklet en metode for å spinne nanocellulose til en tynn og svært sterk tråd. Det som gir trådene den unike styrken er at fibrillene i trefiberet samordnes. Den patenterte metoden handler kort sagt om å forvandle væske med fibrer til gele, som igjen formes til en langt tynn tråd av nanofibriller.

Materialet som er både sterkere, og åtte gangere stivere, enn edderkoppsilke kan benyttes til alt fra lettvekstmateriale til fly og biler, til spesialmateriale til medisinsk bruk, som ikke støtes bort fra kroppen.

‐  Det som er ekstra spennende er at vi nå for første gang har et materiale med nanoegenskaper som kan benyttes i makroformat, sier Karl Håkansson i en pressemelding.

Håkanssons doktorgradsarbeid vakte også stor oppsikt i 2014.

‐ Vi opplever stor interesse fra næringslivet for å benytte materialet på ulike måter. Derfor jobber vi nå med å oppskalere fremstillingen, forteller Fredrik Rosen, markedssjef i RISE Bioøkonomi.

Den sterke tråden utvikles når to stråler av vann raskt stråler fra en retning mot en tredje stråle, som inneholder nanofibrillene. Det gjør at fibrillene samordner seg i samme retning. Gjennom å senke pH-verdien fester fibrillene seg til hverandre. Resultatet er at det dannes en gele, som i vannstrømmen blir en lang tynn tråd av nanofibriller.