Vil forske på treeffekten - Norges Skogeierforbund
Hopp til innholdet arrow_downward
Redaksjonen Skog

Vil forske på treeffekten

I de nye studentboligene Bjølstad 5 i Fredrikstad skal helsegevinstene ved bruk av tre dokumenteres. Målet er å måle puls og blodtrykk til studentene i treboligene.

Av: Gina Aakre
access_time Publisert

Det finnes lite eller ingen forskningsbasert dokumentasjon på hvordan byggematerialer av tre påvirker beboere. Studentsamskipnaden i Østfold (SiØ) og Norges miljø og biovitenskapelige universitet (NMBU) ønsker derfor å gjennomføre et prosjekt der det skal dokumenteres hvilke helseeffekter det har å flytte inn i en bolig bygget i KL-tre, krysslaminert tre.

–  I første omgang ønsker man å gjennomføre et forprosjekt som vil danne grunnlag for et større forskningsprosjekt. Planen er at studenter skal bære pulsmålere, og at vi skal måle blodtrykk og innhente fysiologiske data fra beboere her. I tillegg planlegger vi et mer kvalitativt spørreskjema der vi stiller spørsmål rundt trivsel og helse. Aller helst ønsket man muligheten for å sammenligne disse resultatene med målinger gjort i mer tradisjonelle boliger bygget i gips og stål, men det er usikkert om dette er gjennomførbart, forteller Rita Hirsum Lystad, direktør i SiØ.

Trenger dokumentasjon

Bjørn Lier, tredriver i Viken og leder for selskapet Trebruk AS, forteller at en slik undersøkelse vil være svært velkomment. Han har bidratt til mange signalbygg i tre, og har vært en aktiv pådriver for bruk av tre i ulike boligprosjekter for studenter. – Konstruksjonsmessig er tre svært godt egnet til studentboliger. Byggeperioden blir effektiv og studentene er ofte svært opptatt av at de ønsker å bo grønt. Nå finnes det så mange gode forbildeprosjekter i Norge med studentboligene på Ås og i andre byer. Derfor er det også lettere å velge tre for byggherre, sier Lier.

Forsøkene skal etter planen gjennomføres i de ferske studentboligene Bjølstad 5 på Kråkerøy i Fredrikstad. Her skal studentene få nyte godt av mye synlig tre i interiøret. I tillegg er det tre i gulv, vegger og tak. Bæreveggene er av tre, og det dufter friskt i korridorer, kjøkken og soverom. Også heissjakten er konstruert i tre. 

Helseeffekten ved å bo i trebygg skal dokumenteres. Foto: Asbjørn Lie Waula.

Studentene ønsker tre

Lystad forteller at det har vært et stort behov for nye studentboliger i regionen. Hun har vært igjennom flere nye utbygginger både i Halden og i Fredrikstad de siste årene og forteller at studentene er svært samstemte når det gjelder at de ønsker å flytte inn i boliger bygget av tre.

– Vi har mange studenter i styrene og miljøtankegangen er fremtredende. Mitt inntrykk er at unge studenter er svært positive til bruk av tre i nye bygninger, sier Lystad.

Hun har selv gode erfaringer med å lede utbygginger der tre har vært det bærende materialet.

– Selv om vi i studentsamskipnaden ikke har kunnskap og fagbakgrunn til å vurdere tre som byggemateriale, så er vi eksperter på hva som er viktig for studentene. Vi er opptatt av å skape gode og trivelige bomiljø når vi planlegger. Mye tyder også på at studentenes helse- og trivsel er god ved at vi velger tre som bærende elementer i prosjektene våre, sier Lystad.

Les mer om forskningsprosjektet og de nye studentboligene i siste utgave av Magasinet Skog.  

Bjølstad 5. Foto: Gina Aakre